Zeker nu in de winter hebben we er allemaal al een keer last van gehad: pluizig haar. Door de combinatie van het winterse weer en de verwarming kan je er nogal snel last van hebben. Bepaalde mensen hebben er eerder last van dan anderen en er is vrij weinig wat je er aan kan doen om het tegen te gaan. Gelukkig zijn er wel een een aantal oorzaken aan te wijzen die de status van je haar beïnvloeden. Als je in ieder geval op de hoogte bent van de oorzaken die het erger maken, kan je dat patroon aanpassen om het te verminderen.

Waardoor wordt pluis haar nu veroorzaakt?

Pluis haar wordt veroorzaakt doordat je haar uitgedroogd is. Jouw haar komt vocht te kort, breekt af en gaat daarom pluizen. Om jouw haar beter te hydrateren heeft het daarom extra vocht nodig. Je kunt daarom gebruik maken van een hydraterende conditioner of een leave-in behandeling die de vochtbalans helpen te herstellen.

We gebruiken in onze kapsalon altijd de Hydrate Me Wash & Rinse van Kevin Murphy of de Hydrate Shampoo en Conditioner van Sebastian Professional.

Oorzaak 1: douche met heet water

Ja, het is zo heerlijk om ’s ochtends je ochtendritueel te verlengen door van je warme bed naar een warme douche te gaan en hier nog een half uurtje onder te staan om wakker te worden. 

Maar zoals we eigenlijk al weten is een hete douche niet zo goed voor ons én ons haar. Het hete water wast onze natuurlijke oliën uit het haar die er voor zorgen dat ons haar zacht en glad aanvoelt.

Oorzaak 2: te vaak je haar wassen

Te vaak je haar wassen zorgt er daarnaast ook voor dat je jouw haar uitdroogt, doordat je hierbij ook de natuurlijke oliën onttrekt aan je haar. Doordat je haar droog is, gaat het pluizen.

Oorzaak 3: je haar kammen als het haar nat is

Nat haar is kwetsbaarder om af te breken dan droog haar. Daarom moet je extra voorzichtig zijn met het borstelen van je haar als het nat is. Liefst borstel je je haar niet als het nat is, maar bijvoorbeeld voor het douchen als het nog droog is.

Wil je het toch kammen als het nat is? Gebruik dan een borstel met varkenshaar. Heb je krullen en wil je het kammen? Kam het dan door als het nat is met een grove kam en maak eens gebruik van de Twisted lijn van Sebastian.

Oorzaak 4: verminder het gebruik van een föhn, krultang of stijltang

Ook het gebruik van een hitte-apparaat zorgt voor de beschadiging en uitdroging van je haar en dit zorgt dus voor pluis haar, als je dit te vaak gebruikt. Ons advies? Probeer je haar zo min mogelijk te föhnen of stylen of gebruik de koelste stand.

Wil je het toch doen? Gebruik dan een föhn met een ionen-functie en een anti-ionen borstel. Bij je stijltang gebruik je het liefst eentje met een keramisch blad. Deze werkt ook anti-ionisch. Dat betekent dat ze een negatieve lading hebben en daarmee neutraliseren ze als het ware de positief geladen deeltjes die ontstaan in het statistische haar.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de apparaten van GHD als je op zoek bent naar een föhn, krultang of stijltang met deze functies. Wil je liever een krulborstel gebruiken? Dan raden we de krulborstel van Diva aan.

Vergeet daarnaast niet om altijd gebruik te maken van hittebescherming in de vorm van een olie of spray.

Nu weet je hoe pluis haar veroorzaakt wordt en wat je er tegen kunt doen om het te verminderen. Als je bovenstaande oorzaken verminderd, weten we zeker dat je volgende winter minder last hebt van pluis haar.

Maar wat nu als je NU van je pluis haar af wilt? Onze tip: Spuit dan haarlak op je borstel en borstel daarmee je haar goed door. Onze gouden tip die pluis laat oplossen binnen 1 minuut.